Naujienos

 

Per savaitę „Specialybių mugę“ aplankė daugiau nei 2 tūkst. moksleivių

Data: 2012 m. sausio 20 d.

Sausio 9-27 dienomis penkiolikoje Lietuvos miestų rengiama „Specialybių mugė“, skirta jaunuoliams padėti teisingai pasirinkti savo ateities specialybę, šiemet jau pritraukė daugiau nei 2 tūkst. moksleivių. Mugę antrus metus organizuoja tarptautinė organizacija „Fox Universitetai“. „Specialybių mugėje“ susirinkusiems moksleiviams apie marketingo profesijos ypatumus pasakoja Lietuvos marketingo asociacijos (LiMA) nariai.

„Jaunam žmogui yra sunku teisingai pasirinkti specialybę bei sužinoti apie laukiantį karjeros kelią vien perskaičiuos profesijos aprašymą, ypač – moksleiviams, kurie neturi beveik jokios darbo patirties“, – sako „Fox Universitetai“ vadovė Rita Šakinytė-Petrovė, kuriai idėja rengti „Specialybių mugę“ kilo iš jos pačios skaudžios patirties, kai susiviliojusi anglų filologija, suprato „įsėdusi ne į savo roges“. Renginio metu moksleiviai buvo pažindinami su šiandienine darbo rinkos padėtimi, bei raginami saugotis „svajonių vagių“ — artimųjų, kurie neretai nusprendžia už jaunuolį, ką šiam studijuoti.

„Specialybių mugėje“ Panevėžyje ir Vilniuje savo patirtimi marketingo srityje dalinosi Lietuvos marketingo asociacijos ekspertų grupės narys Žilvinas Kulvinskis, Utenoje – LiMA valdybos narys Mindaugas Čaplinskas, Šiauliuose ir Mažeikiuose – LiMA narys Vytautas Miniotas. Marketingo specialistai susirinkusiems moksleiviams pasakojo apie savo darbo dieną, kokios žinios įgūdžiai bei charakterio savybės yra reikalingos norint tapti marketingo srities specialistu, pristatė profesijos privalumus ir trūkumus, karjeros perspektyvas.

Moksleiviai taip pat išgirdo, ko reikėtų tikėtis pasirinkus politikos, finansų, vadybos ir ekonomikos, informacinių technologijų, gamtos mokslų, aplinkosaugos, inovatyvių statybinių medžiagų ir technologijų bei inžinerijos specialisto studijas.

Daugiausiai naudos susirinkusiems jaunuoliams davė pagrindinė renginio dalis — „Galimybių kavinė“. Moksleiviai buvo suskirstyti į specialybių ratelius, kuriuose bendravo su studentais ir įvairių sričių specialistais. R. Šakinytės-Petrovės teigimu, tradiciškai daugiausiai besidominčių pritraukė studijos užsienyje, apie kurias pasakojo studentai iš Danijos, Šveicarijos, Švedijos, Anglijos, Olandijos ir Ispanijos. „Moksleiviams trūksta informacijos, kuo skiriasi studijos užsienyje ir Lietuvoje, kokios perspektyvos baigus mokslus svetur, ar lengva susirasti darbą svečioje šalyje“, – sako ji.

„Specialybių mugė“ jau vyko Alytuje, Marijampolėje, Jurbarke, Raseiniuose, Ukmergėje, Panevėžyje, Kaune, Vilniuje ir Utenoje, o artimiausiu metu apie dominančias profesijas daugiau informacijos sužinoti galės ir Visagino, Tauragės, Šiaulių, Plungės, Mažeikių bei Klaipėdos moksleiviai.